ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ RASTER

Άβαταρ μέλους
VincentGR
Amiganoid
Amiganoid
Δημοσιεύσεις: 2076
Εγγραφή: Τρί Απρ 03, 2012 1:18 pm
Τοποθεσία: Piraeus
Επικοινωνία:

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ RASTER

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό VincentGR » Τρί Αύγ 05, 2014 11:48 pm

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ RASTER

H Amiga υποστηρίζει PAL και NTSC σήμα on the fly μέσω software αλλά και hardware επίπεδο.
Με το software γίνεται κατά βούληση στο early boot menu (διπλό mouse click) εάν έχουμε μηχανήματα με ECS και AGA υποστήριξη, ενώ στα OCS με κάποιο software πάλι τρικ.
Μέσω hardware δεν υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής στον απλό χρήστη και τα μηχανήματα έρχονται με προεπιλογή PAL ή NTSC. Βέβαια μπορεί κάποιος να αλλάξει τη φύση της Amiga σε άλλο standard με hardware hack στην motherboard.

Μετά από αυτήν τη σύντομη αναφορά στα standards της Amiga ας δούμε τι είναι λοιπόν τα Raster Displays στις τηλεοράσεις παλιάς τεχνολογίας.
Στην Αμερική και Ιαπωνία υπάρχει το σύστημα NTSC ενώ στην Ευρώπη το PAL και SECAM.
To PAL έρχεται σε διάφορες εκδόσεις ανάλογα την χώρα.
Η διαφορά τους βρίσκεται στον ρυθμό ανανέωσης της εικόνας (refresh rate) και στον αριθμό των γραμμών σάρωσης που μπορεί να παράγει (scanlines) ;-) Alex
Έτσι για το NTSC σύστημα ο ρυθμός ανανέωσης είναι 60HZ το δευτερόλεπτο, δηλαδή 60 frames/καρέ. Τα scanlines, δηλαδή η κάθετη ανάλυση της οθόνης είναι 262 γραμμές.
Για το PAL 50Hz και 312 γραμμές.

Η Amiga λοιπόν παράγει εικόνα με Raster τεχνικές σε πλήρη συγχρονισμό με τις τηλεοράσεις και αυτό την κάνει ιδανική για TV Broadcasting αφού δίνει κρυστάλλινη εικόνα στα τότε τηλεοπτικά συστήματα με ομαλό hardware scrolling της τάξης ¼ του pixel. Για αυτήν την επιτυχημένη συνταγή, υπεύθυνοι είναι η CPU και το chipset τα οποία είναι χρονισμένα στα 7.14MHz για το NTSC και στα 7.09MHz για την απεικόνιση PAL.
Τα scanlines λοιπόν είναι οι οριζόντιες γραμμές που φαίνονται στο monitor/tv.
Μια μια στοιβαγμένες οριζόντια σχηματίζουν μια εικόνα. Η πρώτη γραμμή προβάλλεται από το «κανόνι ηλεκτρονίων» σαν ηλεκτρονική ακτίνα (electronic video beam) και ξεκινάει από πάνω αριστερά και καταλήγει ταχύτατα τέρμα επάνω δεξιά. Αμέσως επιστρέφει αριστερά αλλά μια γραμμή κάτω ώστε να σχηματίσει την αμέσως επόμενη γραμμή έως ότου γεμίσει όλη η εικόνα μέχρι τέλος. Όταν φτάσει στο κάτω μέρος της οθόνης τότε επιστρέφει επάνω στην αρχή για το επόμενο frame. Το φαινόμενο της επιστροφής της ακτίνας από το κάτω μέρος της οθόνης προς την αρχική της θέση επάνω δημιουργεί ένα κενό και το ανθρώπινο μάτι το πιάνει ευκολότερα στα χαμηλότερα Hz (σαν τρέμουλο με την άκρη του ματιού) και λέγεται Vertical Blanking Interval.
Εικόνα FAN
http://partsfromthepast.blogspot.gr/
To blit, or not to blit?

Επιστροφή σε “Amiga wiki”Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 1 και 0 επισκέπτες