Πρόβλημα σε Spectrum 128k +2 grey (λύθηκε)

Άβαταρ μέλους
Anemos
AMD 4 ever?
AMD 4 ever?
Δημοσιεύσεις: 4745
Εγγραφή: Τρί Σεπ 01, 2009 12:40 am

Re: Προβλημα σε Spectrum 128k +2 grey

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Anemos » Πέμ Μαρ 14, 2013 9:55 am

xaris_sm έγραψε:1) Οποτε πρεπει να βρω ενα τροφοδοτικο 12v να συνδεσω για να βγαζει το regulator σιγουρα 5.

Οχι, το regulator δουλευει 9~12ν και βγαζει 5ν, αυτος ειναι ο σκοπος του.
Μη βαλεις ακομα το 12ν, βαλε αυτο με τα 2.5Α.
Ακου τι θα κανεις..
1.Πιθανα εναλλασεις παλια regulator ,πρεπει να παρεις ενα νεο και καλο.
2. καποια μνημη στα κανει αυτα, η ακομα και 2-3 κομματια προσπερασαν τον ελεγχο ενω υπολειτουργουν στην ουσια.
πρεπει να σιγουρευτεις, η να παρεις καινουριες τουλαχιστον στην πρωτη σειρα πανω να βαλεις new,και θα δεις οτι θα δουλεψει.
Η βαθιά κατάσταση που επιπλέει

Άβαταρ μέλους
xaris_sm
Μέλος
Μέλος
Δημοσιεύσεις: 115
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 14, 2013 10:59 am

Re: Προβλημα σε Spectrum 128k +2 grey

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό xaris_sm » Πέμ Μαρ 14, 2013 10:04 am

το regulator που εβαλα χτες ηταν καινουργιο, χτες τα πηρα και μαλιστα 2

αυτο εκανα που λες...συνολο καινουργιες μνημες ειχα 8 - 9 τεμαχια οποτε τις καινουργιες τις εβαλα στις θεσεις 17-24

υπαρχει περιπτωση να ανοιξει με τις μισες μνημες, τις main lower και χωρις τις upper? νομιζω οτι ο 48κ ανοιξει με τις μισες main, αυτος το +2 128κ?

για το regulator που λες, μηπως οντως το τροφοδοτικο μου του γκρι εχει πεσει και δεν δινει ampers? γιατι με προβληματιζει που λες οτι το regulator πρεπει να δινει

σιγουρα 5 και εμενα που το μετρησα χτες εδινε 4.

Άβαταρ μέλους
Anemos
AMD 4 ever?
AMD 4 ever?
Δημοσιεύσεις: 4745
Εγγραφή: Τρί Σεπ 01, 2009 12:40 am

Re: Προβλημα σε Spectrum 128k +2 grey

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Anemos » Πέμ Μαρ 14, 2013 10:14 am

Δεν το θυμάμαι αυτο,αν λειτουργεί με τις μισες.. "αν θυμάμαι καλα οχι.."
Ναι πρεπει να δινει 5ν σιγουρα, μπορει να εχει προβλημα το τροφοδοτικό που λες..
Πάντως μια μνήμη να ειναι ελαττωματική μπορει να μπλοκάρει τις αλλες, κάποιες στον δικο μου ελεγχο έδειχναν οτι λειτουργούσαν,ενω ηταν ελαττωματικές.
Αυτο το ελεγξα διπλά αλλάζοντας τους "θέσεις κλειδιά", δηλαδη σε κάποια συγκεκριμένη θεση δούλευε το σύστημα, σε αλλες οχι.
Αυτα στα λεω, γιατί ειναι απλά και βασικά.. πριν προχωρήσεις σε αλλαγές ULA, κτλ.. που ειναι πολυέξοδα..μπορει να φταίει κατι απλο.
Η βαθιά κατάσταση που επιπλέει

Άβαταρ μέλους
xaris_sm
Μέλος
Μέλος
Δημοσιεύσεις: 115
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 14, 2013 10:59 am

Re: Προβλημα σε Spectrum 128k +2 grey

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό xaris_sm » Πέμ Μαρ 14, 2013 10:31 am

οκ θα παιξω με τις μνημες αφου βεββαιοθω οτι με νεο τροφοδοτικο το regulator θα βγαζει +5

Παντως αυτο που λες με τις μνημες ειναι το ιδιο με αυτο που παρατηρησα και εγω χτες, στην οθονη που μου βγαζει παντα...αφου λεει το αρθρο οτι φταει το ic18 λεω κατσε να την βγαλω τελειως αυτη την μνημη να δω τι θα βγαλει...την βγαζω και δεν αλλαξε κατι...παω στην διπλα την 19...την βγαζω ουτε εκει αλλαξε η οθονη...

οποτε πρεπει να συνεχισω τις αλλαγες να δω μια αλλαγη στην οθονη και γενικα σε κατι να αλλαζει οσο παιζω με τις μνημες μπας και βγαλω ακρη...

Άβαταρ μέλους
Anemos
AMD 4 ever?
AMD 4 ever?
Δημοσιεύσεις: 4745
Εγγραφή: Τρί Σεπ 01, 2009 12:40 am

Re: Προβλημα σε Spectrum 128k +2 grey

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Anemos » Πέμ Μαρ 14, 2013 10:47 am

Αυτο που λει το αρθρο που λες.. δεν υσχιε για μενα..
Ειχα βρει ενα συνδιασμο ,αν θυμαμαι καλα.. στο πανω μερος εβαζα μια παρα - μια , τις καλες με τις υποπτες.. μεχρι που βρηκα συνδιασμο που δουλεψε.
Βεβαια επειδη καποιες 1-2 ηταν ελαττωματικες το συστημα κολλουσε καποιες φορες, η εβγαζε την γνωστη διαγνωστικη οθονη που λεω..
Το γκρι και κιτρινο δεν ειναι ακριβως αυτο που δειχνω, ηταν σαν αυτο που λες, απλα δεν πηρα φωτο εκεινη τη στιγμη, και το εφτιξα μετα με φωτοσοπ..
Η βαθιά κατάσταση που επιπλέει

Άβαταρ μέλους
xaris_sm
Μέλος
Μέλος
Δημοσιεύσεις: 115
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 14, 2013 10:59 am

Re: Προβλημα σε Spectrum 128k +2 grey

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό xaris_sm » Παρ Μαρ 15, 2013 10:13 am

η τροφοδοσια του regulator ειναι μια χαρα, δικο μου λαθος που ειπα οτι ειναι 4 βολτ, 4.9 ειναι
γενικα η πλακετα παιρνει 10 βολτ οταν ειναι power on, το τροφοδοτικο του spectrum το γκρι βγαζει λιγο πανω απο 12 οταν το μετραω στον αερα...

τωρα με τις μνημες τις ξαναδοκιμασα μια μια να βρω καμια καμενη αλλα δεν βρηκα καποια...τις ξαναεβαλα ολες εκανα αρκετους συνδιασμους αλλα και παλι τιποτα...

δεν βρηκα καποια οθονη καποιο μοτιβο στους συνδιασμους για να καταλαβω κατι...

πως μπορω να διαπιστωσω εαν υπαρχουν ψυχρες/σπασμενες κολησεις στην πλακετα μηπως ειναι εκει το προβλημα? περα απο το οπτικο ελεγχο που εχω κανει
εαν μετρησω ενα ενα τα εξαρτηματα πυκνωτες,αντιστασεις κτλπ εαν περνουν βολτ ειναι καλος έλεγχος?

η καμια αλλη ιδεα γιατι... ::7

yes-yes

Άβαταρ μέλους
Anemos
AMD 4 ever?
AMD 4 ever?
Δημοσιεύσεις: 4745
Εγγραφή: Τρί Σεπ 01, 2009 12:40 am

Re: Προβλημα σε Spectrum 128k +2 grey

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Anemos » Παρ Μαρ 15, 2013 11:41 am

Αντιστάσεις μπορεις αν εχει κάποια καεί δε θα δείξει κατι στο πολυμετρο..
Πυκνωτές δύσκολα, κανονικα πρεπει να βγουν και να μετρηθούν με ειδικό όργανο, η με την απλη μέθοδο φόρτισης - αποφόρτισης.
Οταν βγαλω και τον δικο μου σε λιγες μερες, θα κοιταξω τι μπορεις να κοιταξεις πρωτα..
CPU ειπες οτι ειναι οκ ε?
Η βαθιά κατάσταση που επιπλέει

Άβαταρ μέλους
xaris_sm
Μέλος
Μέλος
Δημοσιεύσεις: 115
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 14, 2013 10:59 am

Re: Προβλημα σε Spectrum 128k +2 grey

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό xaris_sm » Παρ Μαρ 15, 2013 11:55 am

οκ εγινε θα περιμενω

ναι cpu 99% ειναι οκ,εβγαλα απο τον 48κ και βγαζει και αυτος την ιδια οθονη ακριβως

Άβαταρ μέλους
Anemos
AMD 4 ever?
AMD 4 ever?
Δημοσιεύσεις: 4745
Εγγραφή: Τρί Σεπ 01, 2009 12:40 am

Re: Προβλημα σε Spectrum 128k +2 grey

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Anemos » Παρ Μαρ 15, 2013 2:20 pm

Αν μπορουσες να βγαλεις μια καλη φωτο της μητρικης, απο σκανερ καλυτερα θα βοηθουσε πολυ..
Η βαθιά κατάσταση που επιπλέει

Άβαταρ μέλους
xaris_sm
Μέλος
Μέλος
Δημοσιεύσεις: 115
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 14, 2013 10:59 am

Re: Προβλημα σε Spectrum 128k +2 grey

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό xaris_sm » Παρ Μαρ 15, 2013 2:25 pm

Anemos έγραψε:Αν μπορουσες να βγαλεις μια καλη φωτο της μητρικης, απο σκανερ καλυτερα θα βοηθουσε πολυ..



τι ακριβως εννοεις?

Άβαταρ μέλους
Anemos
AMD 4 ever?
AMD 4 ever?
Δημοσιεύσεις: 4745
Εγγραφή: Τρί Σεπ 01, 2009 12:40 am

Re: Προβλημα σε Spectrum 128k +2 grey

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Anemos » Παρ Μαρ 15, 2013 2:31 pm

Να δω την πλακετα σου, για τυχων λαθος ,η να λειπει κατι..
Η βαθιά κατάσταση που επιπλέει

Άβαταρ μέλους
xaris_sm
Μέλος
Μέλος
Δημοσιεύσεις: 115
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 14, 2013 10:59 am

Re: Προβλημα σε Spectrum 128k +2 grey

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό xaris_sm » Παρ Μαρ 15, 2013 2:35 pm

θα προσπαθησω να το κανω,

σε 2 σημεια εχω αντικαταστησει 2 γραμμες με καλωδια για σιγουρια, θα σου πω λεπτομερειες

Άβαταρ μέλους
xaris_sm
Μέλος
Μέλος
Δημοσιεύσεις: 115
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 14, 2013 10:59 am

Re: Προβλημα σε Spectrum 128k +2 grey

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό xaris_sm » Σάβ Μαρ 16, 2013 6:07 pm

εβγαλα την φωτο οσο καλυτερα μπορουσα

στο 40054 στο πρωτο πιν που φαινετε κατι περιεργο απλα εχω κολησει μια προεκταση γιατι μου ειχε σπασε το πιν

το καλωδιο που βλεπεις αντικαθιστα μια γραμμη που ειχε κοπει και συγκεκριμενα απο την R23+D13 στο πιν 18 του IC4 ολα αυτα συμφωνα παντα με το σχεδιο αυτο

http://tcg.speccy.cz/zoom/pics/plus2sch.png

επισης εκει γυρο που εκανα ελεγχο των γραμμων ανακαλυψα οτι η μια επαφη της R22 πηγαινει στο Α14 που ειναι στα πιν 43 της ULA και στο 4 του Z80

ομως μετρησα οτι μονο το 4 του Z80 και η μια επαφη της R22 συναντιουνται αλλα οχι με το πιν 43 της ULA, ενο σχεδιο λεει οτι αυτες οι 3 επαφες πρεπει να συναντιονται

λες να παιζει κατι εκει?

ΕΙΚΟΝΑ
http://aijaa.com/k2tp0q


επισης κατι αλλο,
μπορω να φορτωσω σε μια eprom ενα test ram software και να το βαλω στην θεση που εχει ο spectrum την rom για να μου πει εαν τελικα φταινε οι μνημες?

Άβαταρ μέλους
Anemos
AMD 4 ever?
AMD 4 ever?
Δημοσιεύσεις: 4745
Εγγραφή: Τρί Σεπ 01, 2009 12:40 am

Re: Προβλημα σε Spectrum 128k +2 grey

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Anemos » Σάβ Μαρ 16, 2013 6:55 pm

ΜΑλιστα.. αν μπορεις μεγαλυτερη αναλυση θα ηταν πολυ καλα, γιατι δε βλεπω καλα.
1ο. το bc213 ειναι λαθος.. θα σου κανω σχεδιο πως να μπει.
Η βαθιά κατάσταση που επιπλέει

Άβαταρ μέλους
xaris_sm
Μέλος
Μέλος
Δημοσιεύσεις: 115
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 14, 2013 10:59 am

Re: Προβλημα σε Spectrum 128k +2 grey

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό xaris_sm » Σάβ Μαρ 16, 2013 7:00 pm

Anemos έγραψε:ΜΑλιστα.. αν μπορεις μεγαλυτερη αναλυση θα ηταν πολυ καλα, γιατι δε βλεπω καλα.
1ο. το bc213 ειναι λαθος.. θα σου κανω σχεδιο πως να μπει.



εβγαλα το bc213 και εβαλα ενα ztx213 απο τον 48k για αυτο ειναι στην θεση του σχεδιου...για να τελειωνω με αυτο το θεμα...
αλλα οπως και να το ειχα το bc213 δεν αλλαζε κατι..

αυτο με το Programmer θα παιξει η δεν εχω καταλαβει καλα?


Επιστροφή σε “ZX Spectrum / ZX-81 / QL”



Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 1 και 0 επισκέπτες